Tips bij het gebruik van de Airco:

Veel automobilisten gebruiken het aircosysteem op de verkeerde manier. Onderstaand enkele tips.

 • De airco bij het instappen in de auto de airco niet meteen inschakelen op de koudste stand en met de grootste blaaskracht.

  U kunt het beste de ramen en de deuren een minuut open laten voordat u de airco aanzet. Hierdoor verlaagt u de temperatuur in de auto alvast. Veel auto’s hebben een functie op de afstandsbediening om alle ramen op afstand te openen, hiervoor dient u het knopje van “deuren openen” op de afstandbediening langere tijd vasthouden als u in de omgeving van de auto bent, als uw auto over een zogenaamd comfort systeem beschikt zullen alle ramen zich openen waardoor de grootste warmte ontsnapt

 • De luchtrecirculatie-  niet ingeschakeld houden

  De eerste paar minuten kan het handig zijn om te recirculeren, zeker als het buiten heel warm is, hierdoor koelt het interieur van de auto sneller af. Daarna is het beter om de stand te gebruiken met luchttoevoer van de buitenlucht, de luchtstroom word dan gelijkmatiger en efficiënter verdeelt.

 • De Airco in de ochtend inschakelen

  Ook als de temperatuur in de ochtend nog niet zo hoog is, kan het verstandig zijn de airco toch aan te zetten. Hierdoor kunnen de ramen niet gaan beslaan als de temperatuur buiten het voertuig begint te stijgen.

 • De uitstroomopening goed richten

  Als de uitstroomopening gericht is op het gezicht van de eerste inzittenden kan de koude lucht niet gelijkmatig verdeeld worden door de auto met als gevolg dat niet alle inzittenden profiteren van de koele lucht. Om de koude lucht gelijkmatig te verdelen moet de uitstroomopening naar boven wijzen, omdat warme lucht naar boven stijgt zorg je er zo voor dat alle warme lucht snel en gelijkmatig gekoeld wordt.

 • Goed onderhoud

  Voor het aircosysteem is het van belang om op tijd onderhoud te laten uitvoeren aan de airco. Er word geadviseerd om het filter om de 15.000 tot 20.000 kilometer te vervangen om de optimale werking van de airco te kunnen garanderen. Zonder onderhoud en zonder reiniging van de airco kunnen bacteriële schimmels ontstaan die stank veroorzaken in de auto
  Daarnaast zal het systeem langzaam zijn koudemiddel verliezen, het is daarom van belang 2 jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren zodat het systeem weer correct gevuld is met koude middel maar ook met olie om o.a. de pomp te smeren.

Wilt u uw kennis inzake auto airco verhogen? kijk dan ook eens op:
Wikipedia inzake airconditioning

Bovag inzake airco

En tips inzake het dagelijks gebruik van de airco van uw auto vind u hier.